Det är märkligt att när man verkligen önskar sig regn så håller sig de blöta molnen på behörigt avstånd. Vid flera tillfällen under den gågna veckan har nederbördsprognosen talat om massor av goda millimetrar för den törstande naturen/trädgården. Lika många gånger har antingen prognosen ändrats eller så har skurarna hamnat någon annanstans. Exempelvis vaknade jag upp i onsdags och så att falkenbersstationen fått 20 mm och vi var helt nollade. Tekniskt fel? Nix, vid en detaljerad radaranimering kunde jag se det band av skurar som drog in över Falkenberg. Bredden var knappt 5 km på området och längden ca 30 km. Det är som ni förstår hiskeligt svårt att ge trovärdiga nederbördsprognoser i dessa väderlägen.
Det ostadiga vädret fortsätter. Det djupa lågtrycket som jag talade om förra krönikan har nu levererat färdigt men påverkar vädret åtminstone någon dag till. Små dellågtryck rör sig in från sydväst med sina skurband och troligtvis åska. Vi kan under helgen räkna med fortsatt växlande väder med skurar och perioder med sol. För Hallands del ligger tyngdpunkten på skurarna nattetid och utmed kusten.
I början på nästa vecka passerar en varmfront med dess regn och varmare luft tar sig in från sydväst. Vi får en tillfällig stabilisering i mitten på veckan och temperaturer som kan nå 25 grader. Molnighetsprognosen är osäker då vi befinner oss mitt i mellan den riktigt varma luften över Mellaneuropa och svalar i norr. Möjligtvis kan ett nytt norrgående störtregn dra in men det ser i nuläget ut att återigen drabba östra Sverige. Tittar vi allara längst fram i prognosen (slutet av juli) ser vi att vi återigen hamnar på västsidan av ett lågtryck över Finland och sval och ostadig luft dominerar. Inget högtrycksläge i sikte med andra ord…
Cumulonimbus Calvus