Så har då äntligen det mäktiga högtrycket fått vika för en mer väderstimulerande händelseutveckling. Idag, om någon har kunnat missat det, så kommer mildare luft ner från nordväst och det tillsammans med ett snöfall med risk för regninslag närmast kusten. Sista rapporten talar om mer än 10 mm och vi får väl se hur mycket av den vara som kommer som snö. Efter fronterna passerat återkommer den kalla luften och kylan blir rätt kraftig de sista dagarna i januari. En beräkning av medeltemperaturen för Eftra i januari skulle ge drygt -5 i medelvärde vilket är 4 grader kallare än normalt. Vi får gå ända tillbaks till 1987 ( den berömda ni vet) för att hitta en kallare månad. 1987 så uppmättes i Falkenberg en medeltemperatur på -8,3 grader så den står ju i en klass för sig. När det kalluftsutbrottet drog ner över Halland så nådde maxtemperaturen aldrig över -21 grader den 10 januari. detta i kombination med en nordostan på 12 m/s gav en hiskelig köldupplevelse på dryga -35 grader. Kommer ihåg att jag hade halsfluss den dagen och febrig skulle gå upp handla på Priso (nuvarande Willys) Iklädd ett par tajta jeans och en skinnjacka och 39 gradig feber gav ett perspektiv på vad Robert Scott upplevde på Antarktis…Hursomhelst så här såg kalluftsutbrottet ut på en 850 HPa karta

Där ser man hela länkningen av den kalla luften från Sibirien. riktigt så kallt har vi inte haft hittills under säsongen men den är ju inte över än. Tittar vi framåt så är det kylan som fortsätter att dominera. Efter det här korta mellanspelet med ett vasst lågtryck återgår vi långsamt till att styras av kraftiga högtryck i norr. Nedanstående bild från 10 februari låter påskina att vi kan vänta nya barska attacker från Ryska tundran.
Som en neutral observatör kan man bara konstatera att det europeiska prognoscentret totalt misslyckats med att få ihop vinterprognosen. Vintern kommer inte bli 1-1,5 grader varmare än normalt som utlovats. Det skulle innebära att februari skulle ha en medeltemperatur på +9 grader och det faller ju på sin orimlighet. Långprognoserna från GFS talar om en medeltemp på ca -3 i februari och -1 i mars. Personligen tror jag faktiskt på lägre temperaturer , åtminstone i februari, med tanke på aktuella prognosläget.

En annan intressant utveckling är ju havsisens vara eller inte vara.Åkte ner och synade Kattegatt igår och hade hoppats på en viss isbildning. Därom blev det inte då vattentemperaturen visade sig vara +0,5 vid piren i Falkenberg. Förmodligen har den tidvis friska ostvinden orsakat uppvällning av lite varmare bottenvatten. Det finns dock alla chanser till rejäl isvinter om det tidigare nämnda kalla vädret fortsätter. Strömmar och vindriktning skall dock vara gynnsamma för isläggning. SMHI har en intressant artikel om isläggning i Västerhavet på http://www.smhi.se/nyhetsarkiv/pannkaksis-i-skagerrak-1.9344.

Följ det spännade vädret på www.eftra.org

Pelle