Vi skriver idag fredagen den 5 mars och vi har en bitande kall natt framför oss. Kall luft ligger som ett ok över Halland och snötäcket ,som är av frigolitliknade karaktär, gynnar uppkomsten av dessa kalla nätter. Solen jobbar dock på och dagstemperaturerna hamnar i allmänhet nära nollan och dagsmejan äter långsamt ner snötäcket under kontrollerade former. Hur länge skall då denna fimbulvinter hålla sitt järnhårda grepp över regionen?
Efter ett högtryck som nu växer sig starkt över Nordsjön kan vi faktiskt hamna i en västlig drift med mer ostadig och mildare vädertyp. Djupa lågtryck kommer in på nordlig bana och nederbörden hamnar mest i fjällen. För oss i söder väntas en hel del sol och plusgrader på dagarna och nära noll nattetid. Vad är då sannolikheten för att denna vädertyp faktiskt skall bryta den långvariga trend med blockerande högtryck? En indikation kan vara att studera de sk NAO indexet. Detta index visar på tryckskillnaden mellan Grönland och Portugal. Ett positivt index, över det svarta strecket på bilden, är typiskt för milda vintrar och ett negativt index kalla vintrar. Nedan visas en bild på hur detta index kan studeras i en graf. Vi kan se att indexet sjönk snabbt ner under inledningen av december och legat på ett negativt värde hela vintern. De perioder som varit uppe och nosat på nollvärdet ( svarta linjen) har varit mildare perioder under denna vinter. Tittar vi längst ut till höger på grafen (den svarta kurvan)finner vi aktuellt läge och vi ser att vi är på väg ner igen och det är just det högtryck som nu etablerar sig som för ner grafen i negativ riktning. Den röda linjen, som spretar i slutändan, är beräknad utveckling av indexet i olika prognoskörningar. Vi ser att indexet strävar uppåt mot mer positiva värden och det är det som gör att vi kanske kan börja hoppas på en annalkande vår.
Man skall dock inte förledas att tro att det är så enkelt att prognostisera vårens ankomst med ett NAO index då det bara ger en fingervisning om den allmänna strömningen över Nordvästeuropa. Hamnar vi på den norra flanken av den kommande lågtrycksbanan blir våren ytterligare försenad och vintern kommer säkert att hanka sig fram till denna månads utgång.
Sedan vill man kanske att det skall ske en återgång till negativa värden på indexet under sommaren för det är en kraftig indikator för varma och torra somrar. Läste nyss en artikel av en klimatolog att vi kan förvänta oss en ökad frekvens av blockeringssituationer under de kommande 2-4 åren, vilket skulle innebära att denna vinter inte var ett mellanspel i raden av milda vintrar. Det positiva i detta kan ju diskuteras men somrarna i dessa situationer har överlag också varit bra. Just i dessa blockeringslägen finns det alltså en koppling mellan att kalla vintrar följa av varma somrar…Gud förbjude någon annan koppling till detta uttryck!