Uttrycket ”mycket vatten har runnit under broarna” passar väl in sedan förra krönikan och nya nederbördsrekord för september har slagits. För Hallands del var Ullared värst med 250 mm och med tanke på att Källsjö var ”Sverigebäst” i augusti med 175 mm så har inre Halland åter utmärkt sig som Sveriges regnrikaste landskapsområde. Visserligen ståtar Mollsjönäs i Västergötland med det absoluta årsrekordet men sett över senaste 30 årsperioden så ligger Halland i topp i denna föga turistvänliga utmärkelse.

Det myckna regnandet under andra halvan september gav en mycket snabb respons i markerna och marken mättades snabbt och grundvattnet steg vilket ledde till höga nivåer i små och medelstora vattendrag. Dygnsvärlden på allmänt 20-40 mm förekom vid ett flertal tillfällen och toppen uppmättes i Eftra på morgonen den 22 med drygt 64 mm. Denna notering bidrog starkt till att månadsrekordet för stationen i Eftra numera lyder på 217 mm mot det gamla på 189 mm från 1994. Precis som vid den extrema nederbörden i Källsjö ( 107 mm på 7 h) i slutet av augusti så var det ett frontsystem som vobblade lite fram och tillbaks över Halland i västöstlig riktning. I Källsjöblötan handlade det om en kallfront där det utmed dess norrsida rörde sig ett par kraftiga åskväder på en nästan identisk bana. Under toppnoteringen i Eftra så var det ett par kraftiga regnimpulser som rörde sig på en frontlinje som skilde mildare luft i söder mot lite kyligare i norr. Riktiga stora nederbördmängder som uppmätts i Sverige är ofta kopplade till liknande stationära fonter där antingen just regnimpulser eller åskväder kan vandra fram över samma områden. Den troligtvis värsta regnkatastrofen i Sverige med denna typ av koppling till stillaliggande fronter drabbade nordvästra Dalarna 30-31 augusti 1997. Det var på en kallfront som ett antal små lågtryck rörde sig på samma bana och bildade kraftiga åskceller som drabbade östsidan av Fulufjället och med beräknade värden på upp till 400 mm. Mer om detta fascinerande oväder finns att läsa på SMHI:s websida, sök på Fulufjället.

Temperaturen för månaden september låg nära normalen med halvannan grads överskott. Högsta temperaturen för månaden blev drygt 24 grader i inre Halland den 10 och lätt frost noterades i samma område den 22-24.

Sett över hela värmeperioden 2012 noterades den högsta temperaturen i Eftra redan i maj med 27,3 grader vilket inte är speciellt vanligt. Antalet högsommardagar d.v.s. med en temperatur med 25 grader eller över var ytterst blygsamt. Tre i maj, noll i juni,2 i juli samt två i augusti. Inte mycket till högsommar året 2012 att minnas framöver när vi går mot kyligare tider.

Höstdagjämningen passerades i vanlig ordning i slutet av september och den klimatologiska hösten har följt i dess spår. Nu har de inre delarna av Halland höst och utmed kustbandet brukar normalt hösten infinna sig i mitten av oktober. Hösten innebär att dygnsmedeltemperaturen under minst 5 dagar skall hålla sig under 10 grader. Kikar vi lite på prognoskartorna så kommer nog hösten helt enligt planerna. Skådar vi längre fram mot vintern så finns det långprognoser som antyder att vi går en ganska normal vinter tillmötes i södra Sverige. Långprognosernas trovärdighet ifrågasätts ofta och med all rätt men det finns även andra tecken redan nu på att vintern kan komma helt enligt planerna i år. Ny forskning visar att sambandet mellan isutbredningen i Arktis och förändrade strömningar i atmosfären verkligen har slagit igenom i vädret på norra halvklotet. Mer om dessa resultat och konsekvenser kommer i framtida krönikor.