Så var då hösten ett faktum även hos oss och det blev den 5 november igen som hösten inträdde. Sommar varade alltså från 19 april till den 5 november. Nytt rekord även det. November har ju överlag inletts milt och ligger i skrivande stund på 9.3 grader i medel. Trenden är ju givetvis fallande på sikt och även i det korta perspektivet ser vi så småningom temperaturen falla ner mot mer normala värden för årstiden. Det är ett högtryck som växer till sig över norra Sverige som eventuellt trycker ner lite kallare luft mot våra trakter. Om det nu blir så är dock inte helt klart. En hel del alternativ finns till den lösning SMHI har i nuläget och det kan bli så att det bara är en kort period runt nästa helg vi får in den kyligare luften österifrån innan vinden drar över på syd igen och det blir åter mildare.

Hursomhelst så är det inte direkt något nagelbitarväder i antågande då kartorna i vår del av världen ser mycket stillsamma ut de närmaste 2 veckorna. Lågtrycken tappar fart och därmed västdriften och vi får ett flackt läge med stationära lågtryck och högtryck ( se nedan). Bilden är visar läget den 18 november

Händer det inget i nuläget får ju tankarna segla iväg och funderingar på hur vintern kommer att utveckla sig infinner sig ju därmed naturligt. De trenderna man kan se i nuläget är ju att västvindsdriften inte är speciellt framträdande vilket innebär att vi kan ha samma väder under längre perioder. Nu har vi ju legat på “rätt sida” de långa vågorna vilket inneburit att varm/mild luft under längre tid kunnat pumpas upp över Europa. Ser man över Nordamerika (NA) så är där också en tydlig trend med varma ryggar i de västra delarna och iskalla tråg i öster. Orsaken är en högtrycksbildning “over the top”, alltså från västra NA upp över Arktis som låter kall luft läcka ner ända från Sibirien ( bild nedan) vilket skulle kunna ge de mellersta och östra USA den kallaste novembermånaden på 50 år.
Vad har detta med oss att göra? Nja, det som är lite annorlunda nu i jämförelse med det liknande mönster vi hade förra året är att vi fått in betydligt kallare vatten i de delar av Atlanten där vi under en lång period haft varmare än normalt vatten. ( Bild nedan) Området med blått ligger väster om Brittiska öarna bort mot New Foundland. Den variationen i AMO(Atlantic multidecal Oscillation http://www.aoml.noaa.gov/phod/amo_faq.php) kan påverka strömningen i atmosfären och möjliggöra utbrott av kallare luft längre fram i vinter. Dock skall fler faktorer samverka och för vår del bör den “over the top” högtrycksformation som i nuläget ligger över NA/Arktis flytta fram sina positioner mer mot Mellersta Arktis och västra Sibirien för att den riktigt kalla luften skall börja trycka ner mot oss. I nuläget glider den kalla luften förbi oss över Ishavet mot väster. Norrland kan dock få fortsatt känning av det kalla vädret framöver också.