Milda vindar fortsätter att blåsa över Sydsverige och efterhand hämtar vi luften från nordöstra Medelhavet och dofter av basilika kan säkert förnimmas av den med välutvecklat luktsinne. Det är det i förra blogginlägget omtalade högtrycket som backar österut och med sin tryckbild styr upp luften från sydost. Nu hinner ju luften svalna en hel över dess passage över den lite kyligare europeiska kontinentmassan så temperaturen hamnar någonstans mellan 5-8 grader framemot helgen. Vinden friskar i från ost och det kan nog kännas lite bistert i luften trots dess varma ursprung. Från mitten av nästa vecka får ett annat högtryck sin centrala del över Mellaneuropa och mildare sydvästvindar och ostadigare väder drar in. Mycket tyder på att vi inte kommer att se någon kalluft alls i södra Sverige i november.
Betydligt mer kalluft drar dock ner på den amerikanska delen av norra halvklotet. Den högtryckskoppling som finns “over the top” förstärks och ni kan se på bilden nedan att det finns ett band av högt tryck från västra USA över Arktis och ända ner i Kina. På dess “sydsida” ( stämmer ju egentligen inte :)) rinner den kalla luften i en strid ström från Sibirien mot vänster i bilden och hamnar så småningom djupt ner i Nordamerika. Fascinerande…
Behövs väl ingen större rocketscience för att stipulera att temperaturen går ner mot månadsskiftet nov-dec. Det gör den ju även i år oavsett om DMI säger det eller ej då utstrålningen som bekant är större än instrålningen…
Fast vad gäller 2010 var det många meteorologer som påpekade att det fanns klara tendenser till uppbyggnad av ett blockerande högtryck i väster, som förr eller senare skulle generera nedströmning av kall luft mot Skandinavien. DMI nämnde exempelvis redan så här dags att det fanns rätt tydliga tendenser till att temperaturen skulle gå nedåt mot månadsskiftet nov-dec. Dock var det nog få som kunde föreställa sig att kylan skulle bli så kraftfull redan före månadsskiftet. En annan sak som skiljer sig mot 2010 är att det nu samlas kalluft över centrala och norra Nordamerika, vilket det inte gjorde vid motsvarande tid för fyra år sedan, då kalluften istället byggdes upp norr om Skandinavien, och väntade på att få pressas ned över våra breddgrader. Men det är klart, kanske får kalluftsbubblan över Kanada och norra USA lust att visitera Nordeuropa framåt månadsslutet.
Nja, faststält är väl inte det korrekta begreppet när det gäller prognoser men mycket tyder väl på det inte är några större omläggningar på gång innan 1 december. Men å andra sidan var det väl ingen direkt som såg omslaget komma ex 2010 vi denna del av november…
Är det alltså mer eller mindre helt fastställt att vi inte får en utveckling likt den i slutet av november 2010 och 2012?