Då var det dags för söndagens obligatoriska väderspaning från oraklet i Eftra…
Hösten tuffar på och den kalla luften lyser med sin frånvaro även om lördagsmorgonens kortvariga uppklarning fick temperaturen att gå ner till säsongslägsta på 0,5 plusgrader. En kortvarig uppklaring som gjorde en förvirrad i sångkammaren då den plötsligt innehöll externt ljus och man undrade hur länge Törnrosasömnen varat. Nåväl framemot tio smetade dimmolnen igen luckan och allt var som vanligt grått igen. Gråskalan i november kan skådas via min webkamera på denna plats . Personligen har jag kommit på mig själv att det gått hela dagar utan att jag tittat upp skyn som brukligt är. Så jämntjock och intetsägande har den högtrycksdominerade november hittills varit.
Kikar vi på prognoserna framöver så spretar det en hel del från och med prognosen 10-16 dagar framåt. Närmaste veckan kommer ett lågtryck att tränga sig in i ytterkanten av högtrycksområdet och vi får en del regn under måndagen och, kors i taket, en del sol på tisdagen och milda temperaturer på uppemot 10 grader vid kusten och en ljum västan. Sedan kopplar Ryssen greppet igen och vrider vinden över mot syd och molnen tätnar och gråvädret tar kommandot igen. På bilden nedan ser vi hur tryckfördelningen över Europa (på fredag)skapar ett vindsystem som hämtar vår luft långt ner i Afrika och blåser den vidare upp mot Sibiriska ishavskusten. Mäktigt!
Vad som händer därefter är mer svårtytt men en del talar för att vi får en omläggning av vädret med omslag till västläge med högtrycket över Centraleuropa och rätt djupa lågtryck som går på en lite sydligare bana än tidigare och betydligt blötare och främst blåsigare väder skulle kunna dyka upp i början av december. Den som inte är med riktigt i det spåret är världens bästa prognosmodell, den Europeiska, som låter högtrycksdominansen fortsätts i öst och mota bort lågtrycken norröver med fortsatt milt, stillsamt gråväder i Sverige. Själv hoppas jag på omläggningen kommer för det är ett ständigt mörker för en vädernörd.
Angående rubriken så kikade jag lite på medel i november som i nuläget ligger på 8 grader och med tanke på utvecklingen inte kommer att räcka till att slå rekordet från 2000 på 7,7 grader men förmodligen kommer hamna runt 7 vilket skulle innebära att det finns en chans för att årsmedel skall hamna över 10 grader för första gången. Varmaste året i mina mätningar kommer från 1990 med 9,8 grader. Förutsättningarna är om november hamnar på ex 7 grader så räcker det med att december håller en medel på 1,5 grader vilket är rätt normalt. Prognoserna för december ser i nuläget ut att bli 1-2 grader varmare än normalt enligt nedan.
Ett episkt värmeår eller kanske ett oroväckande varmt år…