Första höstmånaden, enligt kalendern, fortsatt att vara sommar som brukligt är i sydvästra Skandinavien. Något varmare än normalt och en hel del nederbörd som också kännetecknar årets statistiskt blötaste månad för den halländska kustbygden.

Väderdramatiken höll sig på behörigt avstånd hela månaden och inga höststormar, kraftiga regnväder, frostnätter ( nåja, någon grad minus i inlandet i slutet av månaden var det ju) eller annat vädergodis spanandes in från observationsposten i Eftra. Det enda rekordmässiga inträffade tämligen obemärkt och det var det mycket höga luffttryck som uppmättes den 29 september då Hagshult i Småland satt nytt högsta värde på 1042,9 hPa. Ett mäktigt högtryck samlade på sig denna luftpelare och centrum rörde sig åt nordost över Götaland. Även här i Eftra blev det nytt rekord med 1041,6 hPa. Inte konstigt att de ädla genitalierna tycktes hänga ovanligt långt ner i slutet av månaden…

Vi lämnar HN:s devis om ”tvärs över gatan” och gör en utblick mer globalt och ser vad som är i görningen i vår nyckfulla atmosfär. I förra månadens krönika pekades det ut en ganska mild och våt senhöst och vinter. Det som vi nördar kallar en 4V-vinter, (Västlig, varm, våt och vindig). Huvudspåret är i stort sett liknande men det har dykt upp ett flertal indicier på att vi kommer att få se något helt annat i år när vi närmar oss högvintern. Mycket av vårt väder bestäms långt bort ifrån det som vi upplever som vårt väder. Det kan inte nog poängteras hur betydelsefulla de stora oceanernas temperaturfördelning påverkar oss.

I nuläget har vi en pågående El Nino och den globala temperaturen slår nya rekord i dess följe och en stor del av norra halvklotets vattenmassor på ligger på ett positivt överskott. Ovanligt varmt vatten finns i östra Stilla havet utmed Nordamerikanska västkusten och varmt vatten finns även över dess norra ostkust. Detta tillsammans med El Ninos påverkan på cirkulation och den ovanligt kalla vattenbubblan söder om Grönland gör att det finns stora möjligheter för högtrycksbildning över Nordamerika som driver varm luft över Kanada och där det finns högt tryck hittar man i dess utkanter lågtryck. Dessa Lågtrycksområden brukar kallas tråg på höjdkartorna (en intressant höjd är 500hpa, vilket brukar hålla sig i närheten av 5000m)inom meteorologin och är intressanta för styrningen av vädret vid markytan. Prognosen för högvintern placerar detta höjdtråg ute på Atlanten vilket skulle innebära förutsättningar för högtrycksbildning över Skandinaviska halvön enligt det man kallar ”Scandinavian pattern ” eller kort SCA. Detta område med högt tryck styr ner jetströmmarna över södra Europa och låter kall luft bildas över Skandinavien och vi får en kall vinter och södra Europa en blöt och stormig vinter.

I nuläget är det den här kalla varianten som vinner mark bland de ”mänskliga experter” som begrundar prognosmaterialet utifrån egna erfarenheter av liknande situationer som historiskt har uppträtt tidigare. Ser man på de rent datorprognosticerade scenarierna över vintern ligger den milda varianten i förarsätet. Så nu står denna avgörande batalj inte bara i atmosfären utan också mellan människa och maskin. Det kan inte bli mer spännande än så när vi krampaktigt glider allt djupare ner i höstmörkret…