Den stora semestermånaden är till ända och precis som i fjol var vädret inte helt lyckat ur ett perspektiv där sol och bad efterfrågas. Massor av regn inledde månaden och ett efterlängtat högtryck gav sol och hygglig värme i mitten av månaden innan lågtryck och blåst åter kopplade greppet om vår landsända. Trots allt ett positivt överskott av temperaturen med graden över det normala och nederbörden hamnade lite över den normala för kustområdena och lite mindre för inlandet. Som vanligt föll nederbördsmängderna ojämnt då sommarens skurbetonade väder öppnar upp för stors lokala variationer.

Tittar man lite noggrannare på månaden så finner man faktiskt inte mycket att rapportera om. Juli är normal sett en spännande och dynamisk månad när värmen och fukten stiger i atmosfären men det där lite pulshöjande vädret har saknats. Några tromber har svajat förbi utmed Hallandskusten och jag lyckades personligen se min andra i livet där jag kryssade fram på kustvägen utanför Steninge och mirakulöst inte körde av vägen då min uppmärksamhet inte var på vägen direkt. Den alltid lika trevliga åskan höll sig långt från våra områden och futtiga 1-2 dagar noterades i länet.

Statistiskt alltså inte mycket att hitta utan det som väcker ögat i tabellerna är att juli varit riktigt varm i 5-års intervaller under 2000-talet. Och eftersom den senaste riktigt varma julimånaden var 2014 var det väl väntat att året skulle bli en medioker historia och en väntan på 2019 då nästa intervalltopp väntas. Slump såklart men lite kuriosa och en fingervisning att merparten av våra sommarmånader inte är särdeles varma även om vi önskar och tror det (åtminstone under vinterhalvåret). I sammanhanget kan det inte nog poängteras att en vädersituation i år med mycket strömning av maritim polarluft ändå ger ett överskott gentemot medelvärdet för perioden 1961-90 visar på den värmeperiod som vi befinner oss i. Liknande väderläge hade vi exempelvis 1979 men då stannade kvicksilvret på knappt 15 grader i medel.

Som sagt, en ganska tråkig vädermånad och augusti har inletts i samma stil och efterhand kommer faktiskt säsongen första rejäla arktiska utbrott i nästa vecka då en högtrycksblockad ute på Atlanten och ett djupt lågtryck som smiter förbi över norra Skandinavien släpper ner riktig kylig luft ner över Europa och där snöbyar väntas i den Skandinaviska fjällkedjan och i kollisionen med den varma luften i medelhavsområdet kraftiga regn i främst östra Mellaneuropa. Ett utbrott som kan vara av godo då det skakar om ordentligt i atmosfären och det stabilt ostadiga vädret vi haft flyttar österut. Andra hälften av augusti kan vi då få in ett mer högtrycksbetonat väder. Givetvis en tidig ansats och fundering men erfarenhetsmässigt inte alls omöjlig utveckling. Kraftiga lågtryck kan förändra väderbilden radikalt. Den senaste varma sommaren 2014 avslutades tvärt av orkanen Bertha som kom in som en krutdurk i våra vatten som en extratropiskt lågtryck och förvandlade ett torrt Halland till ett katastrofområde inom ett par dagar med skyfallsliknande regn som dränkte bl a Getinge.

Nu när det snart personligen vankas återgång till kneget och mörkret faller med accelererande hastighet kämpar man redan med vinterångesten så varför inte sprida lite ljus om kommande höst och vinter? I grova drag väntas det åter en mild, grå och fuktig höst-vinter. I stort sett samtliga modeller jag kikat på håller denna linje. Så det blir väl till att sticka ner huvudet i sanden, satsa mina pengar på Didriksson aktier och drömma den eviga drömmen om en oliv/vingård nånstans där det är ”fesljummet” under vintern så den gamla fotbollskroppen får lite värmande smörjning den så väl behöver…

Medel Max Min Ned
+17,3 (16,3) +26,7 +10,6 96,4mm (77mm)