Mild december

Efter höstens intetsägande väder tog det lite bättre fart i december och ombytligt väder rådde i stort sett under hela månaden med en del kalluftsnedslag i början på månaden och en betydligt mildare slutände. Summerat blev det åter en ganska torr månad och en ca grader varmare än normalt. Mest anmärkningsvärt i det hänseendet är att december var 0,5 grader varmare än november och det har faktiskt inte hänt i min 42-åriga mätserie att december varit varmast. Närmast var det 1988 då november var 0,2 grader varmare än följande månad.

Det ombytliga vädret berodde på den ökande temperaturkontrast som brukar byggas upp just under december då den riktigt kalla luften produceras i det solfria Arktis. Den luften fick under åtminstone början av månaden slinka ner på ”baksidan” av lågtryck som passerade från väst. Från mitten av månaden kopplade ett mäktigt högtryck över Centraleuropa greppet och tryckte upp lågtrycken på en nordlig bana och mildare luft svepte in och bara lite enstaka fronter skänkte någon nederbörd. Julen blev som vanligt en grön historia med en 6-7 grader och lite regn ”hist og her” som dansken uttrycker det. Sista vita julen (fläckvis) var 2012 och mer sammanhängande vit 2010 och ligger väl i linje med de 2 av 10 vita jular vi statistiskt upplever utmed Västkusten.

Uppfriskande nog så samlade ett par djupa och intensiva lågtryck energi framemot slutet av julhelgen och delcentrum från Stormen Urd svepte ner genom Svealand och gav allmänt hård kuling utmed de halländska kusttrakterna. Någon storm i medelvinden blev det aldrig utan SMHI fick stryka flagg en aning efter sina klass 2 varningar. Det är rätt intressant att se hur pendeln svängt i hur man bedömer riskerna med vinden numera. Förr var det inte mycket fokus på byvindarna utan det var medelvinden som var intressant. Gick den över 24,5 m/s var det storm. Nu räcker det att byvindarna hamnar på stormstyrka och mediadrevet inklusive en del vädercentra ylar storm, lite förvirrande måste det tillägas. Urd nådde 23 m/s utmed Hallandskusten i medel och innan det lite löjliga klassificeringssystemet 1,2 och 3 fanns var det väl inga tåg som ställdes in vid den vindhastigheten? Batterier, vatten och mat skall numera hamstras och stanna inne i stugan bör man bara för det fläktar lite. Jag minns stormen -69 då tegelpannorna flög kors och tvärs över vägen till Hertingsskolan och det var knappt ens då vi fick gå hem från skolan.

Nyårsvädret blev en grå och mild historia med rekordvarma vindar över främst östra Götaland och Svealand, där bl a Stockholm hade sin varmaste nyår på 157 år. Även i Eftra slogs rekord på 7,1 grader men den serien är ju inte så lång.

December är också slutet på det meteorologiska året som och statistiken ger att det blev drygt en grad varmare än normalt och förhållandevis torrt. I runda tal föll 75% av den normala nederbörden. Inga månader var extrema på något sätt men maj var varm och oktober kylig och torrast var det också i maj men blötast i augusti.

Ett väldigt varmt år har det ju varit globalt sett också med en kraftig El Nino i Stilla havet som motor och när alla mätningar är kontrollerade, kommer det att det bli det varmaste sedan mätningarna startade i slutet på 1800-talet. Intressant för vår del häruppe i norr är kopplingen till kraftiga El Nino och kalla vintrar som kan påvisas. Den senaste kraftiga El Nino episoden 2009-10 gav ju här en den sista riktigt kalla vintern och med tanke på hur det sett ut hittills verkar ju inte den kallaste luften leta sig hit ännu. Däremot förekommer massiva utbrott öster om oss och från Italien och österut runt Medelhavet väntas det kallaste vädret på 20 år under Trettonhelgen med snö ända ner på Sicilien. Vi får se vad Kung Bore har för avsikt med oss framöver…