I skrivande stund svettas vi nog lite till mans i den fuktiga och varma luft som lägrat sig över södra Sverige och tempen snuddar vid 30 grader rätt allmänt. Är det så här vi kommer ha det i framtiden eller är det bara väder för stunden och ingen trend? Att värmen kommer öka på ( och gör det redan) på vårt klot är ju vedertaget men var sker ökningarna och varför? Tittar vi nedan på kartan från den gångna juni ser vi att nordvästra USA sticker ut, norra Afrika, nordöstra Europa och Sibirien öster om Ural. Tillfälligheter?

Nej, ser man på de sista 30 åren så ser man på nedanstående karta att i stort exakt samma områden som uppvisar de största positiva överskotten. Det var alltså stor sannolikhet att de extremt höga temperaturerna i nordvästra Kanada juni -21 och Sibirien -20 skulle ske just i de områdena.

Att hitta svaren på varför just dessa områden är mest uppvärmda sommartid är en ganska ny forskning och det finns några teorier om det. I huvuddrag innebär det att det område som i nuläget har den största förändringen i uppvärmningen är Arktis. Det innebär att skillnaderna mellan Arktis och mellanlatituderna minskar och därmed minskar också kraften i jetströmmen och den har förskjutits söderut. Samtidigt har den subtropiska jetströmmen rött sig norrut och interaktionen mellan dessa vågrörelser i olika faser har gett mer utvecklade stationära vågor som ger mer ihållande väder med blockeringssituationer dvs mer väder av samma sort under längre perioder än tidigare (Bilden nedan)

För vår del i Europa har den vågen allt som oftast en uppsida från Iberiska halvön upp mot Barents hav med förskjutningar i positionen på något hundratal mil i ost-västlig riktning. Det ger att de västligaste delarna av Europa i linje från Island-Brittiska öarna-Portugal hamnar på nersidan på den Amerikanska vågen och inte fått ta del av den uppvärmning som ex nordöstra Europa har fått. Bilden nedan visar 2018 då vi hade en långvarigt fastlåst läge med det amplifierade väderläget Det här grunderna i de ideer som framförs men mycket mer påverkar om och hur dessa kommande värmeperioder utvecklas. Orsaker som nämns är minskade snötäcken tidigare på våren, minskad nederbörd i högtrycksblockeringarna ger snabbare återkoppling till värmeutvecklingen allt tidigare på våren/försommaren. Vi får se om den här trenden håller i sig eller går mot andra håll i en alltmer “knepig” bubblande upphettad gryta…

/Pelle