Fick en fråga i föregående blogginlägg Eftra var särskilt utsatt för torkan och vad det nu skulle bero på. I grund och botten finns det ett underskott i nederbörd för hela året vilket kan beskådas i nedanstående bild. Här ser vi att Sydvästra Götaland har ett underskott på 50-75% vilket var ett bra tag sedan. Ser vi enbart till sommarmånaderna så har juni gett 64 mm och juli knappt 2 mm och den sista noteringen är bland de lägsta i Sverige, om inte den lägsta? Svaret på det får vi alla rapporterna ramlat in till SMHI från de ca 800 nederbördsstationerna i vårt rike
Man kan ju fundera på varför torkan slagit till så lokalt då omkringliggande stationer åtminstone fått ca 20mm? Till största del hamnar det om slumpen att just sommarens ofta skurbetonade väder fördelar sin nederbörd på detta vis. Den sista veckans ostadiga väder har skickat regn både söder och norr om stationen och undvikit Eftra med nästan kuslig precision. En teori som jag ibland funderar på, men oftast i samband med stora flöden, är vad vindriktningen påverkar när den ligger runt sydvästen. Många gånger tenderar skurar att försvagas dagtid över Kattegatt när de har passerat ut över Danmark och i synnerhet när de passerar över Djursland-Grenå området där de vattnar av sig. Och den rytmen är ju vanlig oavsett vilket vatten det passerar om luften inte är knuten till fronter mm. I år känns det som att de flesta skurar och fronter som närmat sig dött ut strax innan landkänning här på mellersta Hallands kust.
Det omvända förhållandet upplevs när sensommaren och hösten närmar sig när blöta skurar, oftast nattetid, drar in från ett förhållandevis varmt Kattegatt. Personligen väntar jag på den utvecklingen snart då ytvattnet nu är uppe i fina 21-22 grader i Kattegatt. Onekligen känns det som om naturen snart kommer att kompensera för denna långa torka…Frågan är bara när det börjar.
Jag hoppas att vi kan få ytterligare flera vackra sensommardagar, med solsken och över 20 grader senare i augusti samt i början av september.