Tunga dimmiga sjok hänger över Eftrabygden och regnet strilar ner tillsammans med friska vindar som rycker lite i trädkronorna. Det svänger fort mellan föregående veckas köld och soliga dagar. Men det är ju det som gör vädret så härligt spännande. Spenderade några veckor i Grekland för ett antal år sedan och det var en lång ökenvandring för den inbitne vädernörden. Knappt ett moln på hela tiden att spana mot…dystert.
Molnen rusar förbi i bra fart för tillfället då vi hamnat i ett zonalt läge vilket innebär snabba rörelser i atmosfären i öst-västlig riktning. Den kanadensiska lågtrycksvirveln (köldpol i höjden) är åter på plats och styr vårt väder i kombination med högtryckscellen vid Azorerna och det negativa NAO index vi haft tidigare i januari har svängt över i ett starkt positivt värde.
Det innebär att vi den närmaste perioden kommer att ha milt och växlingsrikt väder och chanserna för att något passerande lågtryck kan utvecklas till ett oväder ökar. Vi börjar dock komma in lite långt in på stormsäsongen men bubblor med mycket mild luft kan fortfarande sätta fart på någon lågtryck. Plusgrader är att vänta närmaste veckan även om det verkar bli en allmän avkylning i nästa vecka då lågtrycksområdet får sitt centrum över Skandinavien och kallare luft börjar strömma ner på dess västsida.
Som NAO-bilden( den 3:e) nedan visar sker en avmattning av lågtrycksaktiviteten igen över Atlanten och möjligheterna/riskerna ökar för nya utbrott av kallare luft. Bilderna nedan visar från vänster ett läge om 48h där den zonala väderbilden identifieras genom att kika på 500hPa-nivån ( runt 5000m höjdmeter) som anges i en svart linje. Zonala väderlägen saknar några större vågor på den svarta linjen. På bilden ses tämligen raka linjer över Atlanten. Den andra bilden visar på det motsatta meridionala rörelsen i atmosfären då transporter at luftmassor sker mer i nord-sydlig riktning( ex över Ryssland).