I en svag antydan i förra blogginlägget fanns det spår av möjligheter till en viss förändring av väderläget inför den kommande julen. Atmosfären har efter en längre tids låsning visat tendenser till att börja förändras mot det mer “normal”. Om så är fallet är det alldeles för tidigt att sia om då det egentligen bara är den amerikanska GFS modellen som står för det mest radikala omlägget och låter mildare luft svepa upp från lågtrycksområden över Frankrike. Enligt den modellen skulle julen bjuda på gråväder och regn eller blötsnö med en eller annan plusgrad. Övriga modeller bjuder också på ökad lågtrycksaktivetet men mer förskjutet åt sydost vilket innebär att vi i huvudsak kommer att ligga i den kalla zonen norr om lågtrycksbanan. Några modeller släpper in ett djupt lågtryck in mot julafton med riktning mot Östersjön med snö och hårda nordostvindar över Sydsverige.

Det så numera omtalade NAO indexet visar på fortsatt negativa förhållanden men med mycket mindre avvikelser från normalen. Bilden nedan visar historiken och framtiden. Det är märkligt hur detta index hanterats av media. Läser man Aftonbladet så kan man tro att det är det som orsakar den kalla vintern. Journalisterna (förmodligen helt okunninga i naturvetenskap) tar och gör ett mätvärde till orsak för utvecklingen. Det är som att febertermometern är orsaken till febern…Har svårt för den sortens folkmissbildning. Kan inte bara som Kungen, vända blad och gå vidare.


Innan julen kommer vi att drabbas av ett rätt vasst och mycket kallt lågtryck som drar ner från en nästan sydlig bana på östsidan av det mäktiga högtryck som dominerar över Grönland. Snöfall med lite regninslag och kulingvindar utmed kusten är att vänta. Räkna med 10-15 cm nysnö om inte mildkilen tar sig allt för långt in över Halland. Under fredagen klingar det sakta av och det blir åter kallare. Början på nästa vecka ser ut att kunna ge lite mer snö men det är som sagt väldigt osäkert.